براساس منابع طب سنتی ایران، مزاج بادام گرم و مرطوب و در برخی منابع معتدل ذکر شده است. رازی در کتاب «منافع الاغذیه و دفع مضارها» نوشته است: «گرمی بادام معتدل ولی هضم آن به کندی انجام میشود. برای سینه و ریه نافع و برای ورم مثانه و رودهها نیز مفید است. شکرطبرزد و قند خزاینی و گلاب موجب اغراء و ازلاق آن گردیده و به سرعت آن را از مجاری هاضمه خارج میسازد. اگر کسی به علت زیاد خوردن آن سنگین شد، باید آب عسل روی آن بنوشد و اگر بادام تر زیاد خورد بر روی آن، گوارش زیره و به میل کند.
از تمامی قسمتهای درخت بادام شیرین مانند شکوفه، برگ و میوه آن استفاده طبی میشود. بادام ملین بوده و روغن آن ضد یبوست است. بادام سینه را نرم میکند و شیر بادام برای رفع سرفه، ناراحتی حنجره و تنگی نفس مفید بوده و خلط آور است. بادام تقویتکننده نیروی جنسی، مقوی معده، مفید برای درد کبد، سرفه، درمان بیخوابی، زخم رودهها و مثانه و اسهال است و چغاله بادام لثه و ریشه دندان را تقویت میکند.
دمکرده پوست قهوهای رنگ مغز بادام، بهترین دارو برای تسکین درد و التهاب مجاری تنفسی و جوشانده برگ درخت بادام برای نارسایی کبد و کیسه صفرا مفید است. مالیدن روغن بادام روی پوست التهاب را رفع کرده و سوختگی را درمان میکند.
بادام : سرشار از پروتئین و دارای ریزمغذیهای مهمی از قبیل منیزیم، پتاسیم، فسفر، مس،ویتامین B2، نیاسین است . همچنین روغن بادام منبع غنیویتامین E است که نقش ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی دارد. بادام شامل مقادیر زیادیکلسیم است و نیز میتواند در بهبود رشد استخوانی و جلوگیری از بروز پوکی استخوان موثر باشد. محققان کانادایی دریافتهاند ، اگر افراد مبتلا به کلسترول بالا روزانه ۳۰ گرم بادام مصرف کنند، میزان کلسترول مضر خون خود را تا ۴ درصد کاهش خواهند داد .بادام دارای مقدار زیادی چربی است، اما از نوع غیر اشباع! این چربی خطر بیماری
های قلبی را کم میکند. تحقیقات نشان داده است که تمامی مغزهای خوراکی، بیماریهای قلبی و کلسترول بد را دور میکنند.
ویتامین E در پوست بادام وجود دارد. این ویتامین، یکی از انواع آنتی اکسیدانهاست. فواید آنتی اکسیدانها در بدن بسیار زیاد است. آنتی اکسیدانها جلوی برخی امراض را میگیرد، از جمله: سرطان، بیماری قلبی، فراموشی، آلزایمر، خوب عمل نکردن سیستم ایمنی، آب مروارید چشم (کاتاراکت)، ضعیف شدن ماهیچهها و همچنین بر سلامتی پروستات اثر میگذارند و از تخریب سلولها و DNA جلوگیری میکنند.
بادام دارای منیزیم و پتاسیم است. هنگامی که به مقدار کافی منیزیم در بدن باشد، در خون جریان مییابد و اکسیژن و مواد مغذی را سریع تر حمل میکند و جلوی افزایش ضربان قلب را میگیرد. سرشار از پروتئین و دارای ریزمغذیهای مهمی از قبیل منیزیم، پتاسیم، فسفر، مس و نیاسین است. همچنین روغن بادام منبع غنی ویتامین E است که نقش ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی دارد. بادام شامل مقادیر زیادی کلسیم است و نیز میتواند در بهبود رشد استخوانی و جلوگیری از بروز پوکی استخوان موثر باشد. بادام دارای مواد مغذی فراوانی است، اما چون سنگین و دیرهضم است، توصیه می شود، در روز حداکثر ۱۰ عدد از آن مصرف شود که برای سود رساندن به بدن کافی است و در مصرف آن نباید افراط کرد.
بیشترین میزان ویتامین ای در بین آجیلها به همین بادام تعلق دارد. بادام جدای از ویتامین ای و پروتئین زیادی که دارد، دارای منیزیم، پتاسیم، فسفر، مس، ویتامین ب۲ و نیاسین هم هست. خوب است بدانید ۷۰ درصد از کل چربی موجود در ساختار بادام از نوع چربی خوب (اشباعنشده) است. محققان کانادایی دریافتهاند که افراد مبتلا به کلسترول بالا میتوانند با مصرف بادام، میزان کلسترول مضر خون خود را تا ۴ درصد کاهش بدهند. فیبر و لاکتوز موجود در بادام نیز قابل توجه است. بادام از نظر میزان کلسیم، بسیار غنی است و به همین دلیل، مصرف آن میتواند نقش زیادی در رشد استخوان، جلوگیری از بروز پوکی استخوان و حفظ سلامت دندانها داشته باشد. بادام در انواع سرطانها، به خصوص سرطانهای روده و پروستات، نقش پیشگیرانه دارد. آنتیاکسیدانهای موجود در بادام، از تخریب دیوارههای سلولی جلوگیری میکند و به اینترتیب است که نقش پیشگیرانه بادام در بروز سرطانها، اعمال میشود. با توجه به مقادیر بالای فسفر که در بادام موجود است، متخصصان تغذیه مصرف آن را برای تقویت حافظه توصیه میکنند. بادام بسیار نیروزاست و باباطاهر بیجهت نگفته است که «ریاضتکش به بادامی بسازد»؛ از بس که بادام مقوی و سودمند است. هچنین برای مبتلایان به دیابت، کاهش فشار خون، جلوگیری از پوکی استخوان، میگرن و درمان سوزش معده مفید است.